Kirjautuminen

Olet täällä

Kiellettyä, mutta kuitenkin sallittua

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Välillä turhauttaa. Ihmiset joilla ei ole omaa kokemaa tulevat päättämään asioista joista liian monella on omakohtaista kokemusta siitä mikä ei toimi. Ikävä kyllä en ole löytänyt sitä täydellistä keinoa jolla voisin siirtää kokemamme noille ihmisille. Yritetty on, mutta vastassa on enemmän tunnetta kuin faktaa.

Silti näillä ihmisillä on mielipide siitä mitä ei ainakaan tule tehdä. Vieraannuttamisen selkeä kielto ja seuraamukset kiellon rikkomiselle tuntuu olevan tabu. Ensin sitä ei muka ollut olemassa. Sitten se oli pedofiilien juoni riistää lapsi vanhemmalta väittämällä tätä vieraannuttajaksi. Vastustajat nostivat esiin, ettei PAS syndroomaa ole hyväksytty tautiluokitukseen, joten se ei ole tieteellisesti hyväksytty.

Meillä vieraannuttamiseen puutumista on vastustettu sillä, että kyseessä on vain marginaali ilmiö. Sillä, että sen määritteleminen on liian hankalaa. Sillä, että sen tunnistaminen on hankalaa. Sillä, että vieraannuttaminen on jo periaatteessa kielletty laissa.

Useampikin ihminen, kiistatta Anja Hannuniemi etunenässä, on tehnyt töitä vieraannuttamisen tunnetuksi tekemiseksi. Sana alkaa jo olla tuttu. Määritelmät vielä hieman vaihtelevat. Ilmiön olemassa oloa ei enää kiistetä. Uusin mantra kuitenkin on, että vieraannuttamista ei tule kriminalisoida, koska se vain pahentaisi tilannetta.

Kertaakaan en ole kuullut perusteluja sille miten tilanne pahenisi. Jos tilanteen paheneminen tarkoittaa seuraamuksia vieraannuttajalle niin DAA…miten lapsen tilanne pahenee? Jos tilanteen paheneminen tarkoittaa sitä, että uhri saa lain turvan menestyä käräjillä puolustaessaan lapsen henkistä koskemattomuutta niin tilanne pahenee vain pahantekijän osalta.

Selittäkää nyt joku minulle niin, että ymmärrän minäkin miksi ratkaisu on neuvottelu lapsen henkisen pahoinpitelijän kanssa. Ja vielä siten, että valta oli tällä pahoinpitelijällä. Selittäkää minulle miksi lapsen vakiintunut olosuhde henkisen pahoinpitelijän luona on lapsen edunmukaisempaa kuin siirtää lapsi vanhemmalle joka ei pahoinpitele häntä. Selittäkää minulle miksi vieraannuttaminen on KIELLETTYÄ, MUTTA KUITENKIN SALLITTUA.