Kirjautuminen

Olet täällä

Kuuroille korville

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Luulisi, että vanhemmat tuntisivat lapsensa tilanteen parhaiten. Eron jälkeen tilanne muuttuu. Lapsen kanssa kirjoilla olevasta vanhemmasta tulee lapsen suulla edustava vanhempi ja toisesta vanhemmasta tulee erokriisissä kipuileva vanhempi. Näin usein ainakin viranomaisen mielestä.

Tästä seuraa ettei vanhempia enää kohdella yhdenvertaisesti. Viimeinen ihminen jonka tekemä lastensuojeluilmoitus otetaan vakavasti, on lasta tapaava vanhempi. Ilmoituksenhan täytyy tietysti johtua erokriisistä ja katkeruudesta. Eihän kysymys voi olla missään tapauksessa siitä, että lasta esimerkiksi vieraannutettaisiin. Sehän on marginaali-ilmö.

Ja huoltokiusaaminenhan ei ole ongelma lapsen kannalta. Eihän? Siinähän vain rikotaan esimerkiksi yhteishuollon velvoitteita ja mitätöidään toisen vanhemmuutta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Tämähän on toimintaa joka ei kuulu lastensuojelulle. Se on vanhempien välinen ”riita” joka vanhempien täytyy keskenään ratkoa.

Viranomaisen hyväksi havaitsema toimintatapa olla puuttumatta vieraannuttajien ja huoltokiusaajien toimintaan synnyttää kerta toisensa jälkeen vanhempia jotka hitaasti, mutta varmasti menettävät tapaamiset lapsensa kanssa. Sehän ei tietysti ole mikään ongelma koska tapaaminen on lapsen oikeus. Ei vanhemman.

Tältä pohjalta lähdetään uusimaan lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Kun ongelman lobataan olevan erokriisi, niin rahakakkua jakamaan ryntäävät kaikki eropalveluja tarjoavat toimijat. Mitään ei ilmeisesti ole opittu Vilja Eerikan kuolemasta.

Kun toinen vanhempi ei noudata lakia, sopimuksia tai tuomioita on yhteiskuntamme vastaus sovittelu ja paapominen. Miten kukaan voi uskoa, että näitä vanhempia saadaan ruotuun alistamalla toinen vanhempi anelemaan heitä noudattamaan edes jotain. Eihän muitakaan pahantekijöitä anella noudattamaan yhteiskunnan normeja.

Pahantekijä jatkaa pahan tekemistä niin kauan kuin se kannattaa tavoitteen saavuttamiseksi. On naivia ajatella, että vieraannuttaja ei tasan tietäisi vieraannuttavansa. On naivia ajatella, että huoltokiusaaja ei tietäisi kiusaavansa. Nehän juuri ovat toiminnan tarkoitukset. Niistä pahantekijä ammentaa itselleen energiaa.

En voi olla hämmästelemättä kuinka suojaton lapsi on erotilanteessa sivistysvaltiossamme. Turha on huudella mitään lapsen oikeuksista. Ei lapsi pysty itse oikeudestaan huolta pitämään. Hän tarvitsee siihen meidän apuamme. Ikävä kyllä jos apua lapselle hakee lasta tapaava vanhempi, menee avunpyyntö kuuroille korville.