Kirjautuminen

Olet täällä

Onko tuttua?

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Kun toinen vanhempi eron jälkeen uskoo olevansa se ensisijainen ja ainoa oikea huoltaja, ei osaa tai halua luopua, ei ymmärrä toisen vanhemman merkitystä lapselle tai haluaa kostaa todellisia tai kuviteltuja pettymyksiä ovat ainekset vieraannuttamiselle valmiina. Edessä saattaa olla vuosien painajainen.

Tässä seikkailussa säännöt eivät noudata ennestään tuttua logiikkaa. Pahoista teoista ei rangaista eikä hyvistä palkita. Avun hakeminen saattaa johtaa syyllistämiseen. Periksiantaja saa jatkaa luopumista tappiin saakka. Oikeuden hakeminen saattaa johtaa oikeuksien menettämiseen. Sääntöjen noudattaminen ja rehellisyys johtavat lapsen menettämiseen. Aika nopeasti ihminen hakee ulkopuolista apua. Kukapa näissä asioissa olisikaan parempi kuin perheneuvola, lastenvalvoja tai lastensuojelu?

Miten homma sitten etenee kun vastassa on vieraannuttaja?

1. Olet myöhässä. Suurella todennäköisyydellä toinen on jo ollut yhteydessä ko. instansseihin jolloin sinun versiosi tapahtumista on heikommassa asemassa. Varsinkin jos toisen jo uskottiin.

2. Toinen ei suostu kohtaamaan viranomaista samaan aikaan kanssasi tai jos suostuu, niin todennäköisesti mikään asia ei tule selvitetyksi. Toista kertaa harvoin tulee.

3. Viranomainen suostuu toisen vaateisiin siitä, että häntä tavataan yksin jolloin et edes tiedä mitä valheita asioista kerrotaan saati, että voisit kertoa oman totuutesi asioista heti. Myös viranomaisen kertoma toiselle ja reaktiot toisen kertomaan jäävät sinulta kuulematta.

4. Viranomainen luovuttaa kahden erilaisen tarinan edessä, vetoaa lapsen etuun ja kaikella todennäköisyydellä menee henkisesti sen vanhemman puolelle jonka luona lapsi on kirjoilla.

Ei auta vaikka viranomainen olisi käynyt seminaarissa jossa puhutaan vieraannuttamisesta. Siellä ei anneta ohjeita siitä mitä tulisi tehdä vaikka kello takaraivossa jo kilkuttaisi. Vuosikausien aikana syntyneet tavat toimia eivät tepsi vieraannuttajaan, totuuden selvittämiseen ei ole aikaa eikä osaamista.

Kauniit puheet eivät muuta vieraannuttajaa. Uhka paljastumisesta voi hillitä vieraannuttajaa, mutta vain seuraamuksilla voi olla todellista vaikutusta. Vieraannuttamisepäily menee kategoriaan "huoltoriita" joten seuraamuksia sosiaaliviranomaisen puolelta ei ole odotettavissa. Valveutunut viranomainen voi tosin joskus 
toimia hyvänä todistajana oikeudessa.

Pahimmillaan lapsi on se joka hajoaa ja sekoaa tai vieraantuu. Joillain harvoilla exä sekoaa sen verran omassa harhamaailmassaan, ettei viranomaisellekaan jää enää epävarmuutta asioiden oikeasta laidasta.

Muussa tapauksessa vaihtoehtoja ei jää kovin monta. Luovuta, opettele sietämään epätietoisuutta ja vääryyttä tai ryhdy taisteluun jossa otat jatkuvasti turpaan exältä, sosiaaliviranomaiselta ja oikeusviranomaiselta.

Onko tuttua?