Kirjautuminen

Olet täällä

Oikeus olla inhottava

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Mitä voi tehdä jos toinen vanhempi huoltokiusaa sinua? Asia ei ehkä koske sinua juuri nyt ja voit hyvin olla siinä uskossa, että laki suojelee sinun oikeuttasi lapseen erotilanteessa. Näin on kuitenkin vain paperilla. Kaikki riippuu siitä, minkälainen erovanhempi tulevasta exästäsi kuoriutuu. Tapaajavanhempana sinulla ei juuri ole käytännössä oikeuksia vaikka olisit huoltaja. Oikeudet ovat lapsella ja häntä edustaa käytännössä se vanhempi jonka luona lapsi on kirjoilla.

Tyypillistä näissä tilanteissa on yhteishuollon periaatteiden rikkominen. Yhteisesti sovittavat asiat tuppaavat jäämään toisen vanhemman saneluiksi. Joskus niistä ei vaivauduta ilmoittamaan vaan eletään kuin toista vanhempaa ei edes olisikaan. Riitaahan ei tietenkään synny jos tästä ei valita vaan alistuu. Ikävä kyllä alistuminen ei aina pidä kiusaajaa asioissa. Joskus kiusaaminen ei riitä vaan sinut halutaan poistaa lapsen elämästä kokonaan tai ainakin pääosin..

Selvää on, että huoltokiusaaminen vie luottamuksen toisen vanhemman halusta ja kyvystä toimia lapsen parhaaksi. Moni miettii ja pienempi osa lähtee käräjille hakemaan muutosta voimassa oleviin sopimuksiin huoltokiusaamisen lopettamiseksi. Vielä pienempi joukko näistä saavuttaa käräjillä muutoksen haluamaansa suuntaan.

Osa ongelmaa on siinä, että huoltokiusaaminen nähdään vanhempien väliseksi riidaksi eikä lapsen edun vastaiseksi toiminnaksi. Riita saatetaankin ratkaista poistamalla riidan edellytykset eli vaikka vaihtamalla yhteishuolto yksinhuolloksi. Tällöinhän ei enää voi riidellä siitä ettei yhteishuoltoa noudateta. Mutta toteutuiko lapsen etu vai kiusaajan etu?

Tulevaan lakiin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tarvitaankin selkeät pelisäännöt joilla kannustetaan hyvään vanhemmuuteen jopa pelotteilla. Näinhän tehdään monella muullakin alueella. Miksi siis ei silloin kun on kyse lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen. Nykyinen järjestelmä ei kykene ennaltaehkäisemään huoltokiusaamista eikä vieraannuttamista.

Ongelma ei ole pelkässä laissa vaan myös syntyneissä käytännöissä ja asenteissa. Kukaan ei halua koskea vanhempien väliseen riitaan (paitsi lakimiehet). Kukaan ei ryhdy tosissaan selvittämään mistä oikeasti on kysymys. Helpointa on heittää uhri susille lapsen edun nimissä.

Viranomainen hyväksyy vaikenemisella huoltokiusaamisen. Kiusaajalle annetaan sanattomasti oikeus olla inhottava.