Kirjautuminen

Olet täällä

Marko sanoo: "Olen viisas ja vahva, tilitykseni on sitä myös"

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua, erään "Markon" päivitys, osuuko Jyge?)

Löysin tämän erään Markon päivityksestä, ja onpa senverran tyypillinen, mutta selkeästi kirjoitettu tarina että tässä olkaa hyvä:

Oletko parisuhteessa? Onko sinulla yhteisia lapsia puolisosi kanssa? Elättekö tällä hetkellä "normaalia arkea ja elämää" ts. ette ole parhaillaan eroamassa?

Minulla on sinulle ja puolisollesi ehdotus. Tehkää sopimus siitä miten lasten asuminen ja yhteinen elämä kummankin vanhempansa kanssa järjestetään jos teille joskus, kaikesta huolimatta, tulisi ero.

Tiedän että ehdottamani ei ole mikään helppo keskustelunaihe mutta suosittelen tätä, yhdistyksemme Isät lasten asialla ry:n yhtä käytännön tason aloitetta jolla voitaisiin estää edes osa erojen yhteydessa Suomessa joka vuosi käynnistyvistä, vaikeiksi vanhempien välisiksi pitkittyneiksi kiistatilanteiksi muuttuvista riidoista joiden keskellä lapsesi saattaa joutua toisen vanhemman koston tai pahan olon välikappaleeksi, välineeksi jolla satutetaan lapsen toista vanhempaa. Pahimmillaan tilanne muuttuu Vieraannuttamiseksi ja Huoltokiusaamiseksi jonka seuraukset heidän elämäänsä ovat kauaskantoiset.

Kerroin ex-puolisolleni pitkän harkinnan ja kaikki mahdolliset suhteen korjauskeinot esille ottaneena syksyllä 2014 että haluan erota. Pidin itsestään selvänä että lapsille tulisi nyt kaksi kotia ja että lapset, koska eivät enää ole ole pikkulapsia, asuisivat vuoroviikoin meidän molempien vanhempiensa luona. Olin alusta saakka tietoinen ja toin mm. lastenvalvojan luona esille ruotsalaiset tutkimustulokset joiden mukaan vuoroviikkoasuminen on lapsen kannalta paras asumistapa ydinperheen jälkeen. Eroseminaariryhmässänikin yhtä lukuunottamatta kaikilla oli sovittu eronneiden vanhempien kesken lasten vuoroviikkoasumisesta. Ex-puolisoni on ammatillisesti erikoistunut lasten ja kasvatuksen asioihin joten siinäkään mielessä ei ollut mitään syytä epäillä etteikö haluni olla lasten elämässä tasavertaisesti toisen vanhemman kanssa toteutuisi.

Mieleeni ei tullut hetkeksikään että Suomen lait, sosiaalitoimen käytännöt eivät puuttuisi asiaan jos toinen vanhempi heittäytyisi tämän tasavertaisuudesta lähtevän toiveeni suhteen hankalaksi.

Olin väärässä. Niin paljon että koen tänä päivänä että tämä yhteiskunta on pettänyt minut ja lapseni. Minulta ja monelta muultakin mieheltä viedään mielivaltaisesti ja perusteetta mahdollisuus tasavertaiseen vanhemmuuteen ex-puolison mielivallan, vanhentuneen lainsäädännön, ja lastensuojelun sekä sosiaalitoimen käytäntöjen, aseettomuuden, jopa asiaan puuttumishaluttomuudenkin seurauksena. Olen asunut eri puolila Suomea ja maailmaa ja olen joka paikassa pystynyt hoitamaan asioitani sitoutuen rakentavaan toimintaan. Nyt Suomessa olen kohdannut ympäristön jossa miehellä, isällä ei näytä olevan mitään mahdollisuuksia vaikuttaa lasten oikeuksien toteutumiseen yhtäläisesti ja tasavertaisesti molemman vanhempansa kanssa.

Asia on jo korjattu sekä lainsäädännön että käytännönkin tasolla useissa muissa sivistysvaltioiksi kutsuvissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Belgiassa, useissa USA:n osavaltioissa ja kuulemma Brasiliassakin.

Sen sijaan että jatkaisin elämääni eron jälkeen eteenpäin, lapset elämäni keskeisenä osana, arkeeni kuuluu tätä nykyä mm. yhteydenpitoa sosiaalitoimeen milloin minkäkin sinne tehdyn ilmoituksen seurauksena ja poliisin luona minulta (onneksi) löytyvän asiallisen dokumentaation kanssa kuultavana käymistä koska minusta on tehty tutkintapyyntöjä sopivasti olosuhdeselvityksen juuri alettua. Lisäksi pitää miettiä taloutta kuten sitä miten selviän lakimiehen jo 5-numeroisiksi kääntyneistä kuluista. Kuluista joilla ei ole saavutettu mitään muuta kuin mahdollisuus osallistua keskusteluun samaan aikaan kun vastapuolella on yhteiskunnan myöntämät ilmaiset lakimies- ja oikeudenkäyntikulut. Minä en ole ollut se joka vei asian käräjille, enkä ole ollut vailla erityiskohtelua. Halusin vain Yhdenveroisen vanhemmuuden eron jälkeen. Aivan kuten koulukiusaamisessa ja työpaikkakiusaamisessa tässäkään ulkopuoliset eivät pysty käsittämään miltä tämä tuntuu. Lapseni viedään mielivaltaisesti ja heitä pyritään eristämään minusta. Miksi mahdolisuus hyvään eroon ja yhteisesti eronkin jälkeen jatkuvaan hyvään erovanhemmuuteen pitää sabotoida lasten kärsimyksistä piittaamatta eikä kukaan puutu siihen? Ei ole ihme osa tällaisista tapauksista päättyy kohtalokkaasti joko kiusaajan, kiusatun itsensä tai molempien kannalta. Tiedän nyt mistä sielunmaisemasta ne teot tehdään.

Tänään ohjelmassani on yhdistyksemme järjestämä seminaari Pikkuparlamentissa, Eduskuntatalon apurakennuksessa, hallitusohjelman mukaisten lasten huolto- ja tapaamisoikeutta koskevien muutosten tiimoilta päättäjille ja muille lakia valmisteleville asiantuntijoille ml. Sosiaali- ja Terveysministeri ja Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston päällikkö. Sen jälkeen vuorossa tähän linkittämäni Ajankohtainen Kakkonen jossa yhtenä aiheena Avioerolapset. En siis ollut studiossa vaikka laitoinkin viestiä toimittajalle hänen etsiessään haastateltavaa. Päätin kuitenkin kirjoittaa tämän tekstin koska haluan tuoda esiin tämän sairaan ilmiön jonka olemassaolosta ei tiedetä, ja jotta asiasta keskusteltaisiin ja mahdollisimman nopeasti saataisiin aikaan lasten edun ja vanhempien ihmisoikeuksienkin vuoksi molempien vanhempien yhdenvertaisuuden eron yhteydessä takaava muutos sekä lainsäädännössä, asenteissa että käytännöissä.

Toivottavasti otat tämän teeman puheeksi puolisosi kanssa ja kaikissa kahvipöydissä tämän tekstini luettuasi tai oheisen 20min pätkän katsottuasi. Asialle on aika tehdä jotain ja nyt Lasten Oikeuksien Päivän viikolla on oivallinen hetki siihen sekä siellä perheissänne että koko yhteiskunnassamme.

- Marko

(Saa jakaa eteenpäin)
Ajankohtainen kakkonen 17.11.2015, aihetta käsitellään ohjelmassa suunnilleen kohdassa 4:00 - 23:30 otsikolla
"Avioerolapset voivat joutua vuosiksi äidin ja isän valtataistelun kohteeksi. Pitäisikö lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta kriminalisoida?"

ti 17.11.2015 | Ajankohtainen kakkonen

Avioerolapset voivat joutua vuosiksi äidin ja isän valtataistelun kohteeksi.

areena.yle.fi