Kirjautuminen

Olet täällä

Miksi tämän sallitaan jatkuvan?

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Olisitko sinä huolissasi jos kokisit, että entisen kumppanisi tavoite on vieraannuttaa lapsi sinusta? Sinulla olisi tiedossa useita valheita joita entinen kumppanisi kertoo niin viranomaisille kuin lähipiirilleen. Huomaisit käytännön tasolla, että jokainen tai ainakin lähes jokainen entisen kumppanisi valinta enemmän heikentää yhteyttä lapseen kuin pitää sitä yllä saati sitten edistää. Mitä teet?

Voi olla vaikea ymmärtää, mutta suuri joukko vanhempia saa huomata, ettei entisen kumppanin vieraannuttava/huoltokiusaava toiminta aiheuta lastensuojelullista huolta. Kerta toisensa jälkeen olen itsekin saanut todeta, että lapsen oikeuden toteutuminen toiseen vanhempaan on vain tapaajavanhemman oma päänsärky. Se ei ole lastensuojelullinen huoli. Se on vain huoli.

Ongelman ratkaiseminen omin voimin ja toimin on lähes mahdoton tehtävä. Todennäköisesti edessä on uuvuttava viivytystaistelu, jossa omaa vanhemmuutta napsitaan pois pieni pala kerralla. Lapsen lapsuus kuluu puun ja kuoren välissä, eikä voi olla jättämättä jälkeänsä lapseen. Minusta tämä on lapsensuojelullinen huoli.

Voin kuvitella, että tälläkin sekunnilla jotain vanhempaa (todennäköisesti useampaa) nöyryytetään huoltokiusaamalla entisen kumppanin toimesta. Kukaan ei kuitenkaan puutu siihen. Se on vanhempien välinen asia. Se ei kuulu millekään sosiaalitoimen instanssille. Näille kuuluu vain lapsen edun valvonta. Ja huoltokiusaaminen ja vieraannuttaminen ei, kuten on todettu, aiheuta lastensuojelullista huolta.

Jokainen asiaa tuntematon olettaa asian kuuluvan lastensuojelulle. Vain lastensuojelu on sitä mieltä ettei se kuulu heille. Selvää on, ettei kiusattu vanhempi pysty vaikuttamaan kiusaajaan kiusaamisen lopettamiseksi. Selvää on, ettei lapsi pysty vaikuttamaan kiusaajaan kiusaamisen lopettamiseksi. Selvää on, ettei vapaaehtoinen sovittelu auta tässä tilanteessa.

Kuitenkin vanhempi jätetään yksin, vaikka hänen lapsensa on usein henkisen väkivallan kohteena. Vaikka kiusaajan persoonallisuutta ei voi lastensuojelukaan muuttaa, niin eikö tosiaan ole mitään tehtävissä? Onko tämä parasta mitä yhteiskuntamme voi uhreille tarjota?

Miksi tämän sallitaan jatkuvan?!