Kirjautuminen

Olet täällä

Suoraan sydämeen - huoltokiusaaja ei armoa anna

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Kun huoltokiusaaja haluaa tehdä kiusaa, hän yleensä onnistuu siinä. Huoltokiusaaminen on usein, kostamisen ja kiusanteon, lisäksi toimintaa, jonka päämääränä on vieraannuttaminen. Vieraannuttaminen on toimintaa, jossa lapsen ja hänen toisen vanhempansa yhteyttä pyritään tahallisesti estämään ja hankaloittamaan. Vieraannuttaja voi olla kuka tahansa, mutta useimmiten se on lapsen äiti.

Kun kiusaajalla on usein käytännössä valta päättää isän mahdollisuuksista tavata lastaan, niin raavas mieskin taipuu kiusaajan temppuihin. Huoltokiusaamisen uhriksi joutuminen ei ole merkki heikkoudesta. Meidän kokemuksen perusteella huoltokiusaamisen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Usein uhriksi joutunut on kuitenkin tasapainoisempi ja vastuullisemmin toimiva osapuoli. Ehkäpä tasapainoisen ja järkevästi toimivan kiusaaminen on "turvallisempaa" kuin epävakaan "räjähdysalttiin" ihmisen. Moni huoltokiusattu onkin työelämässä ja ystäväpiirissä tunnettu yhteistyökyvystään ja ystävällisyydestään: ominaisuuksista, jotka poikkeavat täysin siitä minkälaisena henkilönä huoltokiusaaja haluaa hänet esittää.

Jos yhteistä elämää kiusaajan kanssa on takana vuosia, joskus jopa kymmeniä, tuntee huoltokiusaaja uhrinsa varsin hyvin: oikeista naruista veteleminen on helppoa. Tällöin kiusaaminen voi olla muodoltaan sellaista epäsuoraa toimintaa, että sen havaitseminen ulkopuolisille on lähes mahdotonta. Yhteistä taustaa vasten annetut vihjeet ja viestit, eivät avaudu helposti muille. Joskus, äärimmäisissä tapauksissa, isälle voidaan luoda tahallisesti pelkoa jopa lapsen turvallisuudesta: itsetuhoisuudesta, väkivallasta tms. kiusaajan taholta luodusta uhasta. Tällaisen henkisen väkivallan uhriksi joutuminen on äärimmäisen raskasta ja voi halvaannuttaa uhrin elämän täysin.

Kun epäterveesti toimiva vieraannuttaja haluaa "lyödä" toista vanhempaa keinot ovat monet:
"Olimme ystävän syntymäpäivillä ja miehen kännykkä alkoi piippaamaan. Siellä lasten äiti viestitteli kuinka lapsen polvi on niin kipeä, että pitää varmaan maanantaina viedä lääkäriin ja röntgeniin. Kyllä siinä mies huolestui ja juhlafiilis meni... Ja, että minkäköhän takia piti tämäkin lauantaina iltakymmeneltä kertoa??? ...Sunnuntaina heti aamusta mieheni yritti soittaa lapselleen, mutta sai hänet kiinni vasta iltapäivän puolella. Lapsen mukaan polvi oli "jotenkin" kipeä. Maanantaina lapsi (kuten jo ennalta arvasin...) oli mennyt kouluun ihan normaalisti. "

Toinen variaatio tästä toisen vanhemman tahallisesta huolestuttamisesta on ensin viestiminen lapsen sairastumisesta, ja sen jälkeen jätetään tahallisesti tiedottamatta lapsen voinnista. Selityksiä kyllä riittää: "puhelin katosi" tai hän "ei ehdi vastailla viesteihin koska sairaan lapsen hoitaminen on niin raskasta", "ei lapsi nyt kuumeessa voinut vastata". Nämä kuulostavat luonnollisilta selityksiltä, mutta huoltokiusaamisen taustaa vasten tarkasteltuina, ne eivät toistuvina kuvioina kestä päivänvaloa. Kiusaaja yleensä vastaa toiselle vanhemmalle, lopulta, mutta itse valitsemanaan ajankohtana. Hän vakuuttaa yhteistyökykyään, mutta on tarkoituksella ajanut esim. toisen vanhemman valvomaan yön epätietoisuudessa.

Joskus tahallista satuttamista ei yritetäkkään peitellä, vaan huoltokiusaaja iskee täysillä ja suoraan. Erään seuraajamme kertomana: "Jouluna, jolloin isällä ei ollut toivoakaan saada nähdä pieniä lapsiaan, lähetti äiti isälle kännykkään videopätkän tyttären kuoron joulukonsertista. Tämä tapahtui illalla myöhään, kun olimme jo peiton alla. Isälle ei oltu kerrottu mitään konsertista, ja isä asui vain puolen tunnin ajomatkan päässä konserttipaikasta! Kuuntelimme koskettavaa joululaulua. Perässä tuli viesti: tänne sinä et päässytkään!"

Joskus taas vieraannuttavan huoltokiusaajan toiminnan härskiydellä ei tunnu olevan rajaa:
"Isänpäivänä lapsi pääsi isänsä luo, koska isäpuoli oli sairastunut ja isänpäivän päivällinen heillä peruuntunut..Saimme hakea lapsen isäpuolen vanhemmilta. Lapsen puheista kävi ilmi, että hänet oli pidetty täysin pimennossa siitä, että isä oli kovasti yrittänyt saada häntä luokseen isänpäivänviettoon...."

Ja kyllähän se tuntuu, kun matto tempaistaan jalkojen alta: Eräs äiti valitti entiselle puolisolleen miksi hänen pitää aina järjestää lasten syntymäpäivät. Isä lupasi hoitaa seuraavat synttärit luonaan, ja asia sovittiin niin. Isä oli asiasta iloissaan ja teki paljon töitä lähestyviä synttäreitä varten: teki kutsukortit ja lähetti ne, järjestää ohjelmaa, hankkii hienot ilmapallot, kakut...Kun synttärijuhlien viikonloppu tulee, äiti ei annakaan lapsia.

On myös huoltokiusaajia, jotka luovat tahallisesti tilanteita, joissa pääsevät tunkeutumaan lapsen ja isän yhteiseen viikonloppuun: "Äiti viestii isälle, että lapsi itkee jos ei saa maanantaina omia luistimiaan, kun menevät luokan kanssa luistelemaan. Äiti on siis "unohtanut" pakata tämän lapsen matkaan. Äiti ei voi viedä luistimia aamulla työmatkallaan koulun vahtimestarille...Ei voi tietenkään tuoda niitä meille. Me ei voida käydä ostamassa uusia luistimia (yhdet voisivat olla meillä)... Mikään ei käy, paitsi ainoa äidille sopiva ratkaisu on se, että luistimet pitää hakea hänen kotoaan. Hakijaksi kelpuuttaa ainastaan mieheni. Tästä "asiasta neuvottelemista" käydään aamusta iltaan, kännykkä piippaa vähän väliä, läpi perjantain alkaen taas lauantaiaamuna varhain... Siinä sitten menee lauantain kyläreissut ikävissä tunnelmissa, ex-vaimo miehen "taskussa". Miestäni syyllistetään, kuinka kohtuuton hän on...Haluaako hän todellakin omalle lapsellensa pahan mielen, eikö voi nyt lähteä ajamaan edes lapsen vuoksi...Sunnuntaina lapsikin on jo vedetty asiaan mukaan, äiti on ilmeisesti soitellut hänelle. Lapsi nyyhkyttelee ja mulkoilee isää. Myöhemmin lapsen opettajalta selviää, että koululta saa yleensä aina lainaluistimet jos ei omia ole...".

Miten tällaista voisi ennaltaehkäistä? Voit yrittää saada kiusaajan sopimaan ylimääräisesti toimintatavoista (kirjallisesti, lakimiehen avustuksella tms.) tapaamissopimuksen päälle. Tällä tavalla voitaisiin yrittää ennaltaehkäistä epäselvyyksiä ja vastuita mm. siitä, että lähettävä vanhempi huolehtii, että lapsella on mukana tarvittavat varusteet, tai sitten on itse velvollinen toimittamaan ne lapselle. Tai, että tapaamisviikonloppuun ajoittuvat harrastusmenot, kaverisynttärit tms. ilmoitetaan viimeistään viikonlopputapaamista edeltävänä tiistaina. Tämä saattaa toimia joidenkin huoltokiusaajien kanssa, mutta valitettavan yleistä on se, että sopimuksilla ei ole mitään merkitystä heille.

"Puolisoni lapsen äiti oli päättänyt, että lapsen pitää päästä "sukujuhliin" isän tapaamisviikonloppuna. Nämä olivat hänen uuden puolisonsa veljen järjestämän juhlat...Ei siis lapsen sukulaisen...Hirveä parku siitä kuinka isä nyt saa sitten kertoa pettyneelle lapselle, että ei voi mennäkään, jos kerran vaatii lasta luokseen. Siiis isä "vaatii" tarkoittaa tapaamissopimuksen mukaisia tapaamisia...kyllä nämä nyt pitäisi ihan luonnostaan mennä muun edelle. Tämä toistuu jossain muodossa noin joka toinen kuukausi, milloin mikäkin meno, josta sitten syyllistetään miestäni...On uuvuttavaa kun ennen jokaista tapaamista, pitää soitella ja tekstata tuhannesta ja yhdestä asiasta..."

Toiset huoltokiusaajat voivat olla myös hyvin fanaattisia halutessaan tunkeutua kohteen elämään. Yhteistyön ja lapsen parhaan nimissä, isä saattaa saada huolestuttavia viestejä erikoisiin aikoihin mm. keskellä yötä. Eräs varteenotettava keino häiritsevän kiusaamisen rajaamiseksi on kertoa, että suljet joksikin aikaa puhelimen (esim. työajaksi, yöksi, viikonlopuksi tms.). Tätä ennen kiusaajalle kannattaa kertoa (todistettavalla tavalla), että hän voi soittaa vaikka työkaverillesi/ kumppanillesi / äidillesi /naapurillesi, mikäli lapsen asioissa on oikea hätä, jolloin he tulevat ilmoittamaan sinulle. Tämä saattaa hieman rauhoittaa elämääsi, ja saattaa olla harkitsemisen arvoista. Tämä toki yritetään kääntää sinua vastaan, jollain selityksellä, mutta ehkä saat ainakin hetken rauhan ja pääset keräämään voimia seuraavaa koettelemusta varten.

Jos huoltokiusaaminen on jatkuvaa ja rankkaa, on hyvä pyrkiä löytämään keinoja, jolla siitä pääsee edes hetkeksi irti. Jos sinulla on hyviä vinkkejä selviytyä huoltokiusaamisesta, niin kommentoi! Kuinka olet pystynyt ennaltaehkäisemään kiusaamista? Onko kiusaajalle onnistuttu asettamaan rajoja?