Kirjautuminen

Olet täällä

Kiusaajan armoilla

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Tuhansien kiusattujen katseet ovat tällä hetkellä kääntyneet kohti maamme hallitusta. Hallitusohjelmaan on kirjattu lain lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta uusiminen. Kolme vuosikymmentä kestänyt kokeilu on osoittanut toimimattomuutensa. Kauniit toiveet ovat vain kauniita toiveita. Laissa on kiusaajan mentävä aukko ja syntyneet käytännöt jopa suosivat kiusaajaa.

Tilaisuus tekee varkaan ja näin on käynyt myös erotilanteissa. Normaalille ihmiselle on käsittämätöntä, että joku voisi pyrkiä viemään toiselta lapset. Perusolettama on, että tähän olisi joku järkevä syy. Ikävä kyllä tuhannet vanhemmat voivat oman kokeman perusteella sanoa, että näin ei aina ole. Tietenkin jos katsotaan, että omistushalu, kosto, itsekkyys, pelko lapsen menettämisestä tai esim. häiriöisyys ovat hyväksyttäviä syitä vieraannuttamiseen tai huoltokiusaamiseen, niin sitten siihen on järkevä syy.

Tällä hetkellä kiusaaja on vahvoilla. Hän on yleensä aina vähintään askeleen edellä. Hän oppii nopeasti miten systeemi toimii eikä pelkää viranomaista. Hän voi kieltäytyä kaikesta ja perustella tekemisiään lapsen halulla ja edulla lähes ilman pelkoa. Hän manipuloi taitavasti ympäristöään ja kuluttaa uhrinsa energiavaroja jatkuvalla alistamisella. Sopimuksia hän tulkitsee omien tarpeidensa mukaan tänään tällä tavalla ja huomenna toisella tavalla.

Kiusaajan uhri on puun ja kuoren välissä. Hänen velvollisuudentuntonsa estää häntä luovuttamasta. Hän tietää, että pahinta mitä voi tehdä, on hylätä lapsi kiusaajan armoille. Kuitenkaan hän ei saa apua jaksamiseen. Käräjillä tulee turpaan ja sosiaaliviranomainen pyrkii siirtämään hänet pois pöydältään. Asia on kuulemma vanhempien välinen. Niinpä niin.

Missä muussa tilanteessa yhteiskunta jättää asiat uhrin ja pahantekijän väliseksi? Outoa on, että lapsen ollessa alle 12 asia on ikään kuin vanhempien välinen ja sen jälkeen lapsi saakin toteuttaa oikeuttaan olla tapaamatta toista vanhempaa. Kukaan ei kuitenkaan auta toista vanhempaa, kun hän yrittää taistella alle 12 vuotiaan lapsen tapaamisoikeuden puolesta. Hänet nähdään sen sijaan riitaisana jos hän ei alistu sopimusloukkauksille.

Tarvitaan lakimuutoksia, uusia toimintatapoja, seurantaa, koulutusta ja asennemuutosta. Liian moni lapsi altistuu eromyrkylle vaikka yksikin on liikaa. Liian moni hyvä vanhempi erotetaan lapsen elämästä vain koska hänen entinen kumppaninsa on ”mahdoton” ihminen. Lapsemme eivät voi asioita muuttaa. Se on meidän tehtävämme. On jo aika muutokselle.

Me ja lapsemme emme enää suostu elämään kiusaajan armoilla.