Kirjautuminen

Olet täällä

Näin voi käydä myös sinulle - oletko valmis?

Käyttäjän saska kuva

(internetistä kaapattua)

Elämässä kaikki ei aina mene niin kuin itse haluaisi. 30 000 lasta vuosittain kohtaa vanhempiensa eron. No ei se ero ole mikään maailman loppu ja joskus on parempi kaikille osapuolille, että erotaan. Tärkeintä on että lapsi kärsii erosta mahdollisimman vähän. Tällöin molempien vanhempien pitää oppia luopumaan.

Joskus kuitenkin käy niin, että syystä tai toisesta toinen vanhemmista haluaa ”sekä syödä, että pitää kakun” eli ei pysty luopumaan. Tämä voi johtaa toimintaan johon monellakaan meistä ei ole sisäänrakennettua toimintamallia. Tässä tilanteessa normaali ihminen hetkeksi lamaantuu ja hakee vikaa itsestään kohdatessaan toisen vanhemman esittämiä projektioita. Yhtäkkiä mikään ei olekaan enää normaalia ja kanssakäyminen lapsen asioista ei onnistu sitten millään toisen vanhemman kanssa.

No avun luulisi olevan lähellä. Onhan meillä lastenvalvojaa, lastensuojelijaa ja laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Eikös lapsen etu ole, että molemmat vanhemmat säilyvät lapsen elämässä mahdollisimman paljon. Lapsen toki pitää tällä hetkellä olla kirjoilla jommankumman vanhemman luona, mutta eikös se ole vain tekninen seikka? Eihän se tee toisesta vanhemmasta huonompaa tai syyllistä johonkin. Eihän?

Ja onhan selvää, että valheella on lyhyet jäljet ja paha saa palkkansa. Vai mitä? Tässä vaiheessa pieni varoituksen sana. Nämä ”lainalaisuudet” voivat pitää paikkansa monessa muussa asiassa, mutta eivät silloin kun kyseessä on lapsen etu. Toisen vanhemman yhteyden merkitys lapselle ei näytäkään olevan kovin korkealla jos asiasta lähdetään käräjöimään.

Sinut voidaan sulkea pois lapsen elämästä rajoittamalla tapaamisia tai erottamalla sinut lapsen huollosta. Luuletko, että näin käy vain jos olet tehnyt jotain väärää? Ei, vaan näin voi käydä jos toinen tekee jotain väärää. Kuulostaako reilulta? No ei tietenkään, mutta reiluudella ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Huoltoriidassa lähihuoltaja on vahvoilla. Jos lähihuoltaja huoltokiusaa tai vieraannuttaa ja viet asian käräjille niin lähihuoltaja voittaa suhteessa 9 -1. Suhde lienee vähintään sama jos tapaajavanhempi huoltokiusaa tai yrittää vieraannuttaa. Lapsen oikeuden suojaamisen yrittäminen osoittautuukin yllättäen lapsen edun vastaiseksi. 

Tarvitsemme hyvien ihmisten tukea muuttamaan yhteiskuntaa oikeasti lapsen edun mukaiseksi. Asia ei ehkä kosketa sinua nyt, mutta huomenna on uusi päivä. Jos käytäntöjä ja lakeja ei aleta muuttamaan nyt, voi oma lapsesi menettää lapsensa huoltokiusaajalle tai vieraannuttajalle. Tällöin voit vain unelmoida isoisänä tai isoäitinä olemisesta. Se on tämän päivän lapsen etua se.

NÄIN VOI KÄYDÄ MYÖS SINULLE – OLETKO VALMIS?