Kirjautuminen

Olet täällä

Vieraannuttajan sädekehä

Käyttäjän saska kuva

(Internetistä kaapattua, teemana lasten pahoinpitely vieraannuttamisen keinoin.)

Vieraannuttaminen

- on lapsen pahoinpitelyä estää hänen yhteytensä hänen toiseen vanhempaansa
- on lapsen pahoinpitelyä manipuloida häntä ajattelemaan negatiivisesti toisesta vanhemmastaan
- on lapsen pahoinpitelyä ja myös hyväksikäyttöä käyttää häntä lyömäaseena toista vanhempaa vastaan
- on toisen vanhemman kiusaamista estää häntä toteuttamasta omaa vanhemmuuttaan
- kohdevanhempi asetetaan huonoon valoon ympäristön silmissä, hänestä tehdään syyllinen ilman syytä
- lapsi tuntee nahoissaan ympäristön kohdevanhempaan lyömän 'huonon vanhemman' leiman
- lapsi häpeää tilannettaan
- lapsi ei saa yhteiskunnalta, ympäristöstään apua
- lapsi elää epätodellisessa ympäristössä, valheen keskellä
- lapsella on ikävä, mutta voidakseen paremmin hän koteloi tunteensa -> tällainen kotelointi tulee vaikuttamaan hänen myöhempään tunne-elämäänsä ja tulee vaikeuttamaan hänen ihmissuhteitaan
- ympäristö sokeudessaan vieraannuttamiselle saattaa huomaamattaan jopa tukea prosessia
- lapsi ei voi välttyä traumalta

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 1. 

Vieraannuttaja ei koskaan myönnä vieraannuttavansa lasta. Ei koskaan. Ei edes uudelle puolisolleen, ei itselleen. Ulkopuolisille hän kertoo sujuvasti listan asioista miksi vastapuoli on vaarallinen/kelvoton vanhempi. Hän ei koskaan myönnä salaa vihaavansa entistä puolisoaan. Hän ei myönnä sitä edes itselleen. Hän kertoo kaikille tukevansa lasten ja etävanhemman suhdetta. Hän kertoo miten hän ei voi pakottaa lasta tapaamisiin. Tosin, hänen teot puhuvat toista. Hän tekee kaikkensa estääkseen tapaamiset ja manipuloidakseen lapsen ajatuksia etävanhemmasta.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 2.

Vieraannutettu lapsi epäilee kohdevanhemman rakkautta ja luotettavuutta. Kun vieraannuttaja on tarpeeksi kauan saanut rauhassa (kun tapaamiset eivät koskaan toteudu tai sitten todella harvakseltaan) alkaa lapsi uskomaan kohdevanhemman huonommuuteen ja hylkää tämän kokonaan. Kun lapselta kysytään esimerkkejä siitä miksi kohdevanhempi on niin huono ovat syyt aina kovin epämääräisiä. Itse olen saanut kuulla mm että "et palauttanut silloin vuosia sitten sinulle lainaamaani yhtä euroa", "laitoit minut huoneeseen yksin miettimään mitä olin tehnyt". Eli, teot jotka ovat joko normaalia kasvatusta tai inhimillistä unohtamista käännetään lapsen mielessä siten että ne toimivat todisteena kohdevanhemman kyvyttömyydestä rakastaa ja pitää lapsesta huolta. Olen jopa kuullut moitteita siitä miten väkisin vein lapsen allergiasairaalaan siedätyshoitoon, "joka viikkoa piikitettäväksi". Tämäkin, oli siis tietenkin aivan normaalia huolehtivan vanhemman toimintaa. Jopa hyvät teot käännetään huonoiksi. Sen vuoksi vieraannuttamista vastaan on niin vaikea taistella. Et voi tehdä mitään OIKEIN.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 3.

Normaali, terve vanhempi ei vieraannuta. Tavalliselle, terveellä mielellä varustetulle vanhemmalle ei tulisi mieleenkään estää lapsen ja etävanhemman tapaamisia.

Vieraannuttajalla on psykologisia ongelmia, persoonallisuushäiriö. Vieraannuttajan kanssa asuessa lapsi siis kasvaa sairaan ihmisen kanssa joka laiminlyö lapsen tarpeet. Sairaan ihmisen kanssa lapsi joutuu ottamaan aikuisen roolin, samaistumaan, nielemään omat tarpeensa ja toiveet, sukkuloimaan sairaan aikuisen mielentilojen mukaan, sopeutumaan jatkuvaan henkiseen väkivaltaan ja tulehtuneeseen ilmapiiriin. Lapsi saattaa elää jopa ilman perustarpeita; ruokaa, puhtaita vaatteita ja terveydenhuoltoa. 

Tutkimukset ovat osoittaneet että vieraannutetuilla lapsilla on aikuisena monenlaisia psykologisia vaikeuksia: syömishäiriöitä, alkoholismia, masennusta, univaikeuksia, rikoskierteitä, vaikeuksia rakentaa toimivia ihmissuhteita.

Vieraannuttaja ei ole lapselle hyvä kasvattaja koska hänellä on itsellään vakavia ongelmia. Jopa niin suuria, että vieraannuttamista pidetään lapsen osalta vakavimpana väkivallan muotona. Jopa insestin uhrit selviävät traumoistaan paremmin kuin vieraannutetut lapset.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 4. 

Vieraannuttaja on aina oikeassa. Ihan aina. Hän ei jousta, hän ei neuvottele eikä hän anna periksi. Koska hän on 100% oikeassa ja paras ratkaisu on hänestä se että hänen toive toteutuu. Hänelle ei kelpaa mikään muu.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 5.

Vieraannuttajalle sinä et ole lapsen todellinen vanhempi vaan hän. Hän on lapsen ainoa aikuinen joka voi päättää lapseen liittyvistä asioista mukaanlukien tapaamisista. Hän päättää lapsen terveydenhuollosta, koulunkäynnistä, ketä lapsi tapaa ja koska, mitä lapsi harrastaa ja missä lapsi asuu. Piste. Koska sinä et oikeastaan ole lapsen vanhempi ollenkaan niin sinulta ei tarvitse eikä pidäkään kysyä mielipidettä mihinkään.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 6.

Vieraannuttajalle on tyypillistä valittaa ettei hän tiedä missä vietät lomaasi lasten kanssa, missä olette olleet, mitä olette tehneet. Hän saattaa soittaa alinomaan, päivittäin ja ihmettelet mitä ihmettä hän tarkistelee ja panikoi. Hän arvostelee kaikkea mitä lapsen kanssa olet tehnyt, mitä olet lapselle ostanut. Hän on niin tuohtunut koko lomasta lopulta ja vaikutelma on että se on hänelle jopa liikaa. Hän ei kestä että lapsi on kanssasi, että lapsella on kanssasi mukavaa aikaa. Hän ei kestä olla erossa lapsesta, jakaa häntä kanssasi. Hän ei kestä nähdä sinua ja lastasi tyytyväisenä. 
Joten mihin tämä kaikki johtaa? Tapaamiset vähenevät entisestään.

Huomaa myös, että sinä et puolestaan saa mitään tietoa lapsesi elämästä. Et todennäköisesti saa jutella lapsesi kanssa puhelimessa kuin harvakseltaa, jos silloinkaan. Vieraannuttajalta tuntuu puuttuvan kyky ajatella asiaa toisen kannalta, täydellisesti.

Olennaiset osat vieraannuttamisesta vol 7.

Vieraannuttaja käyttäytyy monin tavoin kuin koulukiusaaja. Hän vihaa kohdettaan, inhoaa tätä ja haluaa että mahdollisimman moni yhtyy hänen inhoonsa. Hän puhuu kohteesta pahaa ja keksii jopa kaikenlaisia tekaistuja syitä miksi hänen inhoamansa kohde on niin inhottava. Kaikki me tunnemma ilmiön; syyksi riittää vaikka silmälasit. Aivan samalla tavalla toimii vieraannuttaja. Hänen syyt vihata kohdevanhempaa ovat aivan yhtä lapselliset. Kun hän saa tukijoukkoonsa muita vihaajia hän yllyttää heidät mukaan kiusaamiseen ja hän jatkaa niin kauan kunnes kohde hajoaa henkisesti täysin.

----

HUOLTOKIUSAAJAN SEITSEMÄN KUOLEMAN SYNTIÄ

Varmaan lähes jokainen aikuinen on kokenut eron seurustelu tai parisuhteesta elämänsä aikana. Joskus se oli oma päätös ja joskus se oli sen toisen. Ei se kivalta tunnu kummassakaan tapauksessa. Mutta elämä jatkuu. Tilanne on kuitenkin erilainen kun suhteesta on syntynyt yhteisiä lapsia, jotka ovat alaikäisiä eron sattuessa. Kuinka moni meistä osasi varautua siihen mitä tapahtuu kun tuli ero entisestä rakastetusta ja perheessä olikin yhteinen lapsi tai lapsia? 

Kun kyse on rahasta tai muusta omaisuudesta voi aviopari tehdä avioehdon. Kun katsoo erotilastoja, niin ihmettelen, kukapa sitä ei tänä päivänä tekisi. Varsinkin jos maallista jaettavaa on kertynyt. Jos ero tapahtuu, niin omaisuuden jako tapahtuu pykälien mukaan. Voi siitä tietysti rähinän saada aikaiseksi siitäkin jos jompikumpi niin haluaa. Lapsia avioehto ei kuitenkaan koske. Kun rakkauden vastakohta on välinpitämättömyys, niin ikävä kyllä löytyy ihmistyyppi, joka suhtautuu välinpitämättömästi eron jälkeiseen vanhemmuuteensa tai toisen vanhemmuuteen. 

1. Kuinka moni osasi varautua siihen, että lapsen asioista ei suostuta kommunikoimaan?¨
2. Kuinka moni osasi varautua siihen, että tapaamisia lapsen kanssa estetään?
3. Kuinka moni osasi varautua siihen, että viranomaiset, ystävät, sukulaiset, tutut ja tuntemattomat manipuloidaan sinun vanhemmuuttasi vastaan tai ovat sinun erovanhemmuuttasi vastaan jo lähtökohtaisesti?
4. Kuinka moni osasi varautua siihen, toinen voi valehdella mitä hirveimpiä epätotuuksia sinusta ja sinulle, sekä salailla lasta koskevia asioita?
5. Kuinka moni osasi varautua siihen, että lapsi omitaan, menetät huoltajuuden ja vanhemmuuden?
6. Kuinka moni osasi varautua siihen, ettei toinen tapaakaan lasta eron jälkeen?
7. Kuinka moni osasi varautua siihen, että lasta vieraannutetaan sinusta?

Siinä ovat huoltokiusaajan seitsemän kuolemansyntiä. Kukapa näihin olisi uskonut tai varautunut? Joillekin näiden kohtaaminen on kuitenkin todellisuutta päivästä toiseen ja yöstä yöhön. Yhteiskuntamme myötävaikutuksella.