User login

You are here

Kumpi vanhempi haluaa oikeasti selvittää asiat?

saska's picture

(internetistä kaapattua)

Kun huoltoriita päätyy oikeuden ratkaistavaksi on päätöksen perusteena oltava lapsen etu. Helppo homma. On siis vain tiedettävä mikä on lapsen etu. Mikä tässä voisi mennä pieleen?

Koska lapsen edun katsotaan olevan yksilöllinen kunkin lapsen tilanteen osalta on tuo tilanne siis selvitettävä. Tähän tuomioistuin käyttää apuna olosuhdeselvitystä. Tämä onkin se vaihe missä homma alkaa viimeistään kusemaan.

Sana selvitys antaa ymmärtää, että jotain selvitetään. No mietitäänpä hieman. Jos asia on päätynyt oikeuteen on hyvin todennäköistä, että jommalla kummalla vanhemmalla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Selviääkö tämä siis olosuhdeselvityksessä? Todennäköisesti ei.

Se vanhempi jolla on jotain salattavaa ei todennäköisesti halua tämän selviävän. Se vanhempi jolla ei ole salattavaa todennäköisesti taas haluaa asioiden selvitystä. Kun vääryyttä ei voi puolustaa faktoilla on väärintekijän turvauduttava valeisiin, liiotteluun, tunteisiin, harhautuksiin ja ajan kuluttamiseen jotta asiat eivät selviäisi. Entä toimiiko tämä taktiikka? Toimii melkein aina.

Selvittäjä ei ikävä kyllä ole selvittämisen ammattilainen. Selvittäjä ei varsinaisesti selvitä. Lähtökohtaisesti se kuka on oikeasti tehnyt ja mitä ei selviä selvittelijöille. Toisin sanoen koska tilanteeseen johtanutta historiaa ei pystytä selvittämään, ei selviä myöskään se kumpi vanhemmista ajaa omaa etuaan ja kumpi taas lapsen etua.

Kun vastassa on sana vastaan sana, pukee selvittäjä ylleen lapsen edun asiantuntijan takin väistäen näin itse asioiden tilan selvittämisen. Riippuuko selvityksen tulos tosiasioista vai siitä kumman kertomusta selvittäjä "ymmärtää". Tässä saattaa äideillä olla etu puolellaan koska selvittäjät ovat käytännössä naisia. Heille naisen tapa esittää asioita saattaa ehkä olla ymmärrettävämpi. Toisaalta se, jolla lapsi on hallussaan, saa usein myös ylleen lapsen asioiden tuntijan takin.

Jos oikeasti halutaan selvittää mikä on lapsen etu juuri tälle lapselle tulevaisuudessa, tulisi selvittää kumpi vanhemmista on jo toiminnut lapsen edun vastaisesti, koska ennuste sille, että toiminta muuttuisi on huono. Tämä selviää helposti kiinnittämällä huomio siihen kumpi vanhempi oikeasti on valmis selvittämään asiat.